duminică, 9 decembrie 2012

CORIANDRUL

Cunoscut de către botanişti sub numele de Coriandrum sativum, coriandrul este unul dintre cele mai vechi condimente ale lunii. Se prezintă sub forma unei plante foarte asemănătoare din multe puncte de vedere cu pătrunjelul, tocmai acesta fiind şi motivul pentru care de multe ori este denumit pătrunjel chinezesc şi atinge o înălţime de la 30 până la 60 cm.

Coriandrul îşi are originile în sudul Europei şi Vestul Asiei, în prezent fiind răspândit şi în zona mediteraneeană, în Balcani, Rusia, dar şi în India, Olanda, America şi România. Coriandrul creşte de regulă pe câmpuri şi pe malurile râurilor, însă este de multe ori cultivat şi în sere. În România se cultivă în special în zonele însorite.

Gustul coriandrului este unul plăcut, dulce-amărui şi foarte aromat, utilizându-se cu precădere în bucăriile din America de Sud, dar şi în cele asiatice. Frunzele de coriandru sunt unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei indiene, dar şi a celei thailandeze.

Ca fiecare condiment, coriandrul are şi proprietăţi medicinale. În acest sens se foloseşte pentru remediu al anxietăţii şi al insomniei. Seminţele sunt un bun digestiv şi diuretic. Sucul de coriandru este recomandat pentru acnee, dar şi pentru unele boli digestive întrucât conţine calciu, magneziu, provitamina A, şi vitaminele C şi K. De asemenea, coriandrul are efecte benefice asupra nivelului de grăsimi din sânge, contribuind şi la scăderea nivelului de colesterol din organism.

Utilizări culinare:
* se foloseşte pentru preparatele pe bază de carne, cartofi şi legume, cu precădere pentru fripturile la cuptor, dar şi la murături;
* dă o aromă deosebită preparatelor pe bază de peşte, însă se poate afla în amestecul de condimente ce poate fi adăugat peste carnea de pui înainte de a fi pus la cuptor sau pe grătar;
* poate fi folosit în budinci, prăjituri, pâine, compoziţii dulci sau aluaturi;
* se mai utilizează pentru mâncărurile pe bază de carne de miel în special pentru preparatele de origine arabă;
* este foarte bun în combinaţie cu şunca şi carnea de porc alături de portocală;
* se poate adăuga deasupra mâncărurilor deja preparate sau în pireuri de legume;
* intră în componenţa sosurilor ce se servesc cu gructele de mare;
* se utilizează pentru umpluturile cu carne, dar şi pentru cârnaţii sau italieni;
* pentru un gust mai special se poate utiliza combinat cu chimenul şi anasonul;
* poate înlocui cafeaua;
* frunzele de coriandru se utilizează similar celor de pătrunjel, fie proaspete, fie congelate. Aroma scade prin uscare, de aceea este recomandat să fie adăugat în mâncare spre sfârşitul preparării;
* fructele de coriandru se folosesc de cele mai multe ori întregi, însă ele pot fi utilizate şi zdrobite sau măcinate;
* pentru un gust mai puternic, fructele de coriandru pot fi prăjite uscat într-o tigaie fără grăsime;;
* înainte de a fi puse la frigider, plantele trebuie spălate şi uscate foarte bine;
* frunzele sunt mai bune proaspete.

Un comentariu: