luni, 3 decembrie 2012

OREGANO

Oregano, numit de botanişti Origanium vulgare este o plantă specifică bazinului mediteranean, dar creşte şi în India şi Orientul Mijlociu. Se prezintă sub forma unui arbust ierbos care ajunge până la 60 cm înalţime şi are mai multe frunze oval ascuţite cu dimensiuni de 12-25 mm.

Gustul este uşor înţepător, dulceag şi cu un miros plăcut şi intens. Condimentul conţine carvacrol, o subsţanţă care, conform cercetătorilor americani are efecte benefice asupra organismului prin efectul distrugător pe care îl are asupra celulelor canceroase de la nivelul prostatei. De asemenea, oregano prezintă şi proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatorii.

De la oregano se folosesc frunzele proaspete care însă nu sunt foarte aromate, de aceea este necesar să fie uscate pentru o aromă mai intensă.

Utilizări culinare

Oregano se utilizează cu precădere în bucătăria italiană unde intră în componenţa sosurilor de paste şi pizza, dar şi în bucătaria grecească unde se întâlneşte în preparate precum salata grecească sau cele din peşte.
Oregano se mai foloseşte şi în bucătăria franceză şi cea turcească unde se foloseşte în condimentarea kebab-ului.
În Mexic se foloseşte împreună cu chili pentru a asezona cunoscutul chili con carne.
  • se combină cu alte ingrediente precum boia, ceapă, usturoi, pătrunjel, chimen, dar şi busuiocul care dă o aromă specifică bucătăriei italiene;
  • dă savoare preparatelor cum ar fi supele de tomate, salatele de creveţi, fasole, miel, legume fierte, vinete, ardei, roşii, dovlecei, zucchini, cartofi;
  • pentru a-şi răspândi aroma se adaugă la sfârşitul preparării;
  • se foloseşte proaspăt în special în salate şi uscat pentru cărnurile uşoare;
  • poate fi înlocuit cu măghiranul, uneori chiar confundându-se. Oregano are o aromă mai puternică faţă de măghiran;
  • oregano proaspăt se poate păstra la frigider, iar cel uscat trebuie păstrat în vase de sticlă închise ermetic, într-un loc întunecat, răcoros şi uscat;
  • se recomandă ca oregano să nu fie păstrat mai mult de 6 luni pentru a nu-şi pierde proprietăţile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu