marți, 11 decembrie 2012

NEGRESĂ CU NUCĂ

Negresa este una dintre cele mai bune prăjituri şi foarte uşor de pregătit, chiar şi de către cei fără prea multă pricepere în domeniul culinar. Merge perfect cu o cana de cafea sau ceai dimineaţa, dar este totodată şi un desert foarte gustos! Varianta pe care noi am încercat-o conţine următoarele ingrediente:

* 100 g margarină/unt (noi am folosit margarină Rama maestro);
* o cană de nuci măcinate;
* o cană de zahăr;
* o cană de lapte;
* o cană făină;
* 4 linguri de cacao;
* 3 ouă;
* jumătate de plic de praf de copt;
* un pliculeţ zahăr vanilat;
* o fiolă esenţă de rom;
* o fiolă esenţă de vanilie;
* o ciocolată amăruie;
* 100 g fulgi de cocos.



Pentru început pregătim siropul prin bain-marie astfel: punem jumătate de cană de lapte împreună cu lingurile de cacao, cana de zahăr şi esenţele de rom şi vanilie şi le fierbem la foc mic până când zahărul se topeşte complet şi se obţine un sirop gros. Siropul se lasă la răcit.


Separat se spumează margarina care trebuie să fie la temperatura camerei împreună cu o lingură de zahăr, peste acesta adăugându-se siropul de cacao.


Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se adaugă pe rând în compoziţie, amestecându-se bine după fiecare gălbenuş cu mixerul setat la o viteză mică. Se amestecă praful de copt cu făina şi se adaugă treptat în compoziţie împreună cu zahărul vanilat. Apoi se adaugă nucile şi se amestecă foarte bine. La final se adaugă albuşurle bătute spumă şi se încorporează cu o lingură încet.


Se toarnă compoziţia într-o tavă în care am pus hârtie de copt. Noi am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 25 cm. Se bagă la cuptor pentru 30 minute la o temperatură de 160 grade.



Cu aproximativ 5 minute înainte să scoatem prăjitura de la cuptor ne putem apuca să facem glazura care, deşi este opţională, merge perfect cu negresa. Tot prin bain-marie se pregăteşte siropul folosind 50 mL lapte şi ciocolata ruptă în bucaţi mai mici. Amestecăm până se topeşte, iar siropul îl turnăm deasupra prăjiturii imediat după ce o scoatem de la cuptor. Se presară cu fulgi de cocos! Să o serviţi cu plăcere!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu